Who the fuck is Bobby?

Who the fuck is Bobby?

En film av Nisti Stêrk

Medverkande: Carola, Carolina Gynning, Roy Fares, mfl.

En film för tonårskillen som inte är som ”alla andra”, vars kropp längtar efter kärlek och beröring. Det är en berättelse för alla de med HBTQ+-identitet som lever med dubbel utsatthet i en hederskontext. En film för de som mist någon de älskar och en film som Nisti och Bobby hoppas ska väcka tankar och förståelse hos familjer som inte vill bekräfta rättigheten att älska vem man vill.

Bobby Oduncu är mannen bakom Bobbys Hårstudio och konstnären bakom många kändisfrisyrer genom åren. Hans kundlista är imponerande och har gjort honom till en av landets mest eftertraktade frisörer. I hans stol landar löpande en rad tv-personligheter, popstjärnor, politiker, fotbollsspelare och programledare –  Molly Sandén, Carola, Maria Montazami, Danny Saucedo bara för att nämna några. Det finns också gott om internationellt kända personer som gett Bobby förtroendet i frisörstolen, som Pink, Enrique Iglesias, Tiesto, Swedish House Maffia, Sting och Victoria Silvstedt.

I filmen Who the fuck is Bobby får vi följa Bobby från barndomen och den tuffa uppväxten i Södertälje. Tuff för att Bobby tidigt visste att han var homosexuell. I en syriansk familj med en religiös kristen-ortodox pappa gjorde Bobby allt för att hålla fasaden uppe. För familjens skull dejtade Bobby flickor som tonåring, trots att hans hjärta ville annat. Som 17-åring bryter sig Bobby fri från familjen och flyttar hemifrån, för att leva i frihet som homosexuell. I sitt sökande och som tröst för sin rotlöshet kommer Bobby i kontakt med droger. Allt för att fly sin jobbiga relation och svåra kontakt med sin familj.

 

Vid 24 års ålder bestämmer sig Bobby för att sluta med sitt självskadebeteende. Trots andras tvivel och negativa röster om hans dåliga betyg i skolan och att han inte kan genomföra något, bygger han upp ett frisörimperium som drar till sig landets tv, musik och idrottspersonligheter. Hans bolag är en succé och Bobby träffar sitt livs kärlek Samuel. De bygger upp ett liv tillsammans men allt raseras av två mordbränder samtidigt och Samuel avlider.

Men Bobby får hjälp ifrån ett oväntat håll, stänger ute döden och reser sig. Han öppnar en annan dörr som återigen kommer att förändra hans liv.

 

Nisti Stêrk om varför hon vill göra filmen

 

Jag vill göra en dokumentärfilm som berättar om att man ska få älska den man vill oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Jag vill göra en film som berättar om en människa som kämpar i underläge, skapar ett bra liv för sig, och blir ändå inte accepterad. Men det är också en film om att hitta kärleken trots helvetiska motgångar och sedan mista den och från den djupast avgrund lyfta sig, hitta den igen och våga släppa fram kärleken igen och tilliten. Många kan känna igen sig i Bobbys berättelse. Många vet hur det är att vara annorlunda, att drömma, att höra att man inte kan någonting och ändå göra sitt bästa. Många vet hur det är att stöta på motgångar och misslyckas, men många vet inte hur det är att faktiskt kunna resa sig när olyckan den värsta tänkbara. Det vet Bobby.

 

Vi har sett många filmer och serier om män som är gay, i svensk tv har vi däremot inte sett en film eller serie om kärleken mellan två män där den ene är av annan etnisk bakgrund som berättar om det svåra dubbla liv som medföljer. Många med Bobbys erfarenheter tvingas leva i förnekelse, ett påtvingat annat liv och vissa blir till och med bortgifta. Många begår självmord då den skam de känner inför patriarkatets förtryck blir för stark att bära.


Citat av Bobby

Om att komma ut som ung kille med en annan etnisk bakgrund

-Många unga HBTQ-personer med en annan etnisk bakgrund har det extra tufft. De utsätt av psykiskt och fysiskt våld och blir bortgifta. I många familjer är det omöjligt för killar att komma ut med sin homosexualitet. Jag vet många killar som tagit livet av sig när de inte längre orkar höra att de är en skam för sin släkt. När trycket hemifrån blir för stort, kan jag prata med dem, coacha. Jag vet vad de går igenom, jag har själv varit där!

 

Bobbys egen reaktion på dokumentärfilmen

-När Nisti berättade om dokumentären om mitt liv så kände jag att det är exakt vad jag väntat på genom åren. Jag ser en möjlighet att genom mitt livs story få dela med mig av allt det värdefulla i livets upp- och nedgångar som jag varit med omJag vill också ge styrka till alla där ute att man aldrig ska ge upp trots motgångar. Att aldrig sluta tro på varken livet eller kärleken”.

 

PREMIÄR

Filmen är producerad av Stêrk Production i samproduktion med SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.
Sänds mitt under Stockholm Pride-veckan den 4 augusti kl. 21.00 på SVT1. En officiell premiärvisning och fest görs den 2 augusti för inbjudna gäster på Mälarpaviljongen i Stockholm. Bland de som medverkar innan filmvisning är Jonas Gardell, Mariette, Barbro Westerholm, Dj Pamela, mfl.

 

Category

,